Logo 750x750 Smeltkroes de Keen

VAN IDEE TOT WERKELIJKHEID

Hoe is Smeltkroes De Keen ontstaan?

De grote boerderij met het rode dak aan de Kwadestraat in het gebied dat vroeger De Keen heette in Etten-Leur wordt bewoond door Dora Schouwenaars. Inmiddels is de boerderij helemaal ingesloten door de nieuwbouwwijk; een luchtfoto toont hoe zij als het ware een groene long vormt in dit gebied. Vee is er al lang niet meer op de boerderij, maar wel heel veel ruimte. Dora heeft lang nagedacht wat zij met die ruimte, de voormalige koeienstal, zou gaan doen en uiteindelijk heeft zij besloten de ruimte geschikt te maken voor het houden van workshops, lezingen en cursussen.

Voor veel mensen klinkt de volgende zin vertrouwd in de oren.

“Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer spullen je bewaart want je weet maar nooit waar dat nog eens goed voor is”.

Zo is dat op de boerderij van ons niet anders. De voormalige koeienstal raakte steeds voller met spullen. De kunstkring Etten-Leur zorgde voor verandering.

De amateurschilders waren in 2001 op zoek naar een nieuwe plek. De koeienstal sprak hen aan en zo maakte rommel plaats voor een schildersatelier. De opening vond plaats op 16 augustus 2001.

Uiteindelijk heeft de Kunstkring zes jaar onderdak gekregen aan de Kwadestraat.

Mede door deze samenwerking groeide het idee bij Dora om de koeienstal te veranderen in een multifunctionele ruimte om er allerlei verschillende activiteiten te laten plaats vinden.

De naam die opborrelde voor deze locatie was Smeltkroes, een Smeltkroes aan mogelijkheden.

Om deze droom te realiseren ging de volledige koeienstal helemaal op de schop. Er kwamen nieuwe ramen en deuren, een nieuw plafond, vloer met vloerverwarming, toiletten, een bescheiden keukenblokje. Smeltkroes De Keen was geboren. Het openingsfeest vond plaats in het weekend van 3-5 juli 2009.

Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en de Smeltkroes heeft zijn bestaansrecht bewezen.

Smeltkroes De Keen biedt onderdak aan talloze groepen van voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders door de verloskundigen van Etten-Leur tot de oudereninloop van de wijk, van workshop tot vergadering, van cursus tot een vrijgezellenactiviteit voor de bruid. Ook vervult de Smeltkroes de taak van stembureau voor onze gemeente. Al met al een smeltkroes aan activiteiten en mogelijkheden.

Als je ook iets wil organiseren op deze sfeervolle locatie, neem dan gerust contact op om jouw wensen te bespreken.

Powered by Frog Mediaworks